MONTAŽA KLIMA UREĐAJA

Montaža (ugradnja) klima uređaja

Ugradnja klime je vrlo bitan deo posla kada želite da klimatizujete Vaš životni ili radni prostor.

Koliko god Vam značilo da nabavite kvaltetan i pouzdan klima uredjaj bar isto toliko ako ne i više Vam znači da se ugradnja klime obavi na kvalitetan i profesionalan način.

De spiegelwereld kan iedereen transformeren, zelfs de meest saaie seks in iets nieuws en helder. De banale missionaire pose speelt met felle kleuren wanneer je het risico loopt opzij. Alleen jij hebt een spiegel of een kledingkast met een spiegeldeur. Trouwens, als het te veel “visueel” lijkt, verbrand het bovenlamp niet, maar verlicht de kamer met zoiets als een beetje nachtnacht of kaarsen. Een grote stationaire spiegel is niet zo mobiel, zoals een kleine, kamagra kopen je moet verhuizen om de meest aantrekkelijke hoek te vinden. Kijk naar tijdens de hop van de rijder en zie je mooi, je zult meteen begrijpen waarom de man zo leuk vindt als je passeert.

Da bi se uradila kvalitetna montaža, neophodno je da klima servis  poseduje

  • profesionalni alat
  • znanje i iskustvo

Prvi korak kod montaže je izbor pozicije klime u prostoriji koja se klimatizuje.

Naš servis praktikuje da prilikom početka montaže  čujemo želju kupca za mestom gde čemo da montiramo unutrašnju i spoljašnu jedinicu. Ako ne postoji mogučnost zbog tehničkih detalja ili nefikasnosti rada klime, dajemo predlog za mestom i uz dogovor sa kupcem određujemo poziciju klime.

Koja je najbolja pozicija za montažu klime?

Unutrašnja klima se montira u največoj prostoriji objekta ili da njen pravac duvanja usmeren ka največoj prostoriji koja se klimatizuje. Spoljašna jedinica se postavlja što bliže unutrašnjoj klimi.

Pravila za montažu klima uređaja

Da bi klima dobro radila i njen radni vek bio duži, postoji  nekoliko pravila kojih se klima servisi  treba da  pridržavaju.

  • Unutrašnja jedinica treba da bude odvojena od plafona minimum 10.cm

  • Unutrašnju jedinicu ne treba montirati blizu suprotnog zida, ormana ili neke prepreke minimum 3.m jer vazduh iz klime će udarati u njih i vratiće se prema klimi, gde će sonda da registruje lažnu vrednost temperature i kompresor će se brzo da gasi.
  • Rastojanje između unutrašnje i spoljašne jedinice ne treba da bude velika. Maksimalno rastojanje kod običnih klima 8.m, kod inverterskih klima 15.m
  • Kondez crevo koje izlazi iz unutrašnje jedinice klime kroz koje prolazi voda u toku hlađenja,ono mora imati konstantan pad.
  • Koristiti za montažu majdenpečke bakarne cevi
  • Spoljašna jedinica može da se montira iznad i ispod unutrašnje jedinice, može ispod prozora, na terasu, bočno na zid.

Kada smo odredili poziciju klime, prvo montiramo nosač unutrašnje jedinice sa nekoliko tiplova. Nosač se postavlja pomoću libele, jer unutrašnja klima mora biti ravna.Potom radimo najteži deo montaže bušenje zida burgijom prečnika 55.mm, jer kroz taj otvor prolaze dve bakarne cevi koje su u izolaciji, strujni kabal, kondez crevo koje povezuju unutrašnju klimu sa spoljašnom. Bakarne cevi se sa unutrašnjom jedinicom mogu da povezuju na dva načina,varenjem bakarne cevi za cev ili pertlovanjem(širenjem)  pomoću holendera se veže cev za cev. Strujni kabal se koristi 5×1.5 koji se prvo veže na unutrašnjoj jedinici koji služi da komande od elektronike prenese na spoljašnu jedinicu. Kondez crevo se koristi prečnika 16mm,kroz koje prolazi voda prilikom hlađenja. Kada smo sve povezali na unutrašnjoj jedinici,kačimo je na nosač tako što kablove provučemo kroz rupu koju smo izbušili. Postavljamo nosače i na njih postavljamo spoljašnu jedinicu. Spajamo bakarne cevi za unutrašnju jedinicu pomoću holendera i vezujemo kabal 5—1.5 za spoljašnu jedinicu. Kondez crevo postavljamo gde je moguće.

Pustamo gas u sistem, koji je već fabrički u spoljašnoj jedinici,tako što pomoću imbusa ključa odvrćemo ventile. Uključujemo unutrašnju klimu u struju i preko daljinskog pustamo u rad.